Η οικογένεια Κοριζή ήταν τα χρόνια του Μεσοπολέμου πολύ γνωστη στην ελληνική κοινωνία. Το επώνυμο συναντάται με δύο ορθογραφίες μία με “υ” και μία με “ι”, αλλα η συνηθέστερη είναι με “ι”, έτσι όπως το συναντάμε στα χειρόγραφά του πρώην πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κοριζή, στις εφημερίδες της εποχής και στα αρχεία της Βουλής για τον ίδιο, αλλά και τον πατέρα του (Γεώργιο Σ. Κοριζή, βουλευτής Τροιζηνίας).

 

Πριν από τον Πόλεμο ο Αλέξανδρος Κοριζής ήταν Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας (1939-1941). Συνέβαλε στην οργάνωση κλάδου αγροτικής πίστης στην Εθνική Τράπεζα, από την απόσπαση του οποίου προήλθε αργότερα η Αγροτική Τράπεζα (1929) της οποίας διετέλεσε πρώτος πρόεδρος του διοικητικού της Συμβουλίου. Είχε διατελέσει Υπουργός Οικονομικών (1933), Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως (1936-1939) και στις 29 Ιανουαρίου του 1941, και διαρκούντος του πολέμου, ο Βασιλεύς Γεώργιος Β΄ τον επέλεξε και τού ανέθεσε απευθείας την πρωθυπουργία.

 

Επισυνάπτεται η επιστολή του προς όλο το προσωπικό της Εθνικής Τράπεζας την μέρα της εισόδου της χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και της έναρξης του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

Ο Κοριζής ενθαρρύνει το προσωπικό της Εθνικής Τραπέζης.

Ως Πρωθυπουργός ο Κοριζής είπε το 2ο “ΟΧΙ” όταν στις 6 Απριλίου του 1941 απέρριψε το αίτημα των Γερμανών για απομάκρυνση των βρετανικών δυνάμεων από την Ελλάδα απορρίπτοντας το τελεσίγραφο που του επέδωσε ο Γερμανός πρεσβευτής Έρμπαχ-Σένμπεροχ, μισή ώρα μετά την έναρξη της γερμανικής εισβολής κατά σαφή παράβαση της σχετικής Σύμβασης της Χάγης, όπου υπ’ αυτές τις συνθήκες ο πόλεμος χαρακτηρίζεται “αιφνίδιος”.

Στις 18 Απριλίου, δώδεκα ημέρες μετά την έναρξη της γερμανικής εισβολής, και ενώ μαίνονταν οι μάχες ο Κοριζής συμμετείχε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Αυτού ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον βασιλέα Γεώργιο. Το τι ειπώθηκε ακριβώς σ’ αυτή τη συνομιλία δεν έγινε ποτέ γνωστό, αν και εικάζεται ότι οι δύο άνδρες μπορεί να διαφώνησαν ως προς την συνέχιση του αγώνα με ενδεχόμενη μετακίνηση της ελληνικής κυβέρνησης στην Κρήτη, ή την αγγλοκρατούμενη Κύπρο. Πάντως, ο Κοριζής εξήλθε συντετριμμένος από τη συνάντησή του με τον Βασιλέα με κατεύθυνση την οικία του στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.

Ο Βασιλεύς ανησυχώντας για τον Κοριζή, που πολύ πιθανόν κάτι να είχε υπονοήσει στο λόγο του, έστειλε τον διάδοχο Παύλο στην οικία του. Φθάνοντας ο Παύλος και καθ’ ον χρόνο μιλούσε στην είσοδο της πρωθυπουργικής κατοικίας με την σύζυγο του Κοριζή, ακούστηκαν πυροβολισμοί από τον πρώτο όροφο. Ο Κοριζής είχε αυτοκτονήσει.

 

Ο Αλέξανδρος Κοριζής είχε δύο κόρες, την Ελένη (Λένα, «Κυρία επί των Τιμών» της βασίλισσας Φρειδερίκης) και την Ειρήνη (Ρένα, σύζυγος του εφοπλιστή Στρατή Ανδρεάδη), και την Αικατερίνη και τον Γεώργιο. 

Ο αδελφός του, Στέλιος Κοριζής, συνελήφθη στα Δεκεμβριανά από το ΕΛΑΣ και εκτελέστηκε αργότερα ως αιχμάλωτος. O Στέλιος Κοριζής είχε δύο γιούς, τον Γεώργιο ο οποίος και αυτός συνελήφθη και εκτελέστηκε στα Δεκεμβριανά, και τον Χαρίτωνα στον οποίο είναι αφιερωμένος αυτός ο ιστότοπος.

Comments are closed.